Van Hattum en Blankevoort is een bedrijf met een open en vlakke cultuur. Iedereen wordt op zijn inbreng gewaardeerd.
Een senior specialist cost engineering aan het woord
Wat herinner jij je nog van jouw eerste dag bij Van Hattum en Blankevoort?
Alhoewel het een tijdje geleden is - bijna 30 jaar - weet ik nog dat ik me moest melden in Woerden. Ondanks dat ik in Regio Zuid werkzaam zou zijn, ben ik eerst ingewerkt met een eigen project door de toenmalige hoofd calculatie Jan Schenk. Het leuke was, we namen het werk nog aan ook!
Wat houdt jouw functie in?
Afhankelijk van de fase waarin de aanbesteding zich bevindt, wisselen mijn werkzaamheden. In het begin lees ik me in in de contractstukken (soms saai maar noodzakelijk om een goed inzicht van het project te krijgen), brainstorm ik met collega’s in het team, maak ik ramingen voor de Trade Off’s en zet ik een scope demarcatie op van het project. Daarnaast zet ik het raamwerk van de begroting op, voer ik gesprekken met potentiële onderaannemers of partners, beoordeel en vergelijk ik offertes, prijs ik de begroting af en maak ik aan het einde een breakdown en/of integraalkostenoverzicht voor het managementteam. En dan komt het leuke: de reviews en eindbespreking met de directie.
Tegenwoordig worden we als Cost Engineers ook steeds meer bij de projecten betrokken voor het maken van de werkbegroting, DO-begrotingen en het afprijzen van contractwijzigingen. Duurzaamheid en circulariteit worden steeds belangrijker omdat onze klanten hier ook meer om vragen en extra voor willen betalen. Het blijft met aanbestedingen immers nog steeds concurreren op prijs en EMVI.
Wat is er zo leuk aan jouw baan?
Het werken in een team om tot een werkmethode te komen en deze om te zetten in een aanbieding geeft mij energie. Door mijn verleden als projectcoördinator en projectleider in de techniek blijft het mooi om hierbij betrokken te blijven. Alleen een begroting maken zou mij geen voldoening geven. Het is een zeer afwisselende baan omdat je niet alleen de begroting maakt, maar ook vanuit diverse inzichten en samen met een team tot een totale begroting komt.
Wat vind je gaaf aan Van Hattum en Blankevoort?
Van Hattum en Blankevoort is een bedrijf met een open en vlakke cultuur. Iedereen wordt op zijn inbreng gewaardeerd. Samen de schouders eronder om mooie projecten te realiseren. Van Hattum en Blankevoort heeft verder een bloeiende personeelsvereniging en Young VHB, waar opkomende talenten elkaar opzoeken.
Welk project of gebeurtenis bij Van Hattum en Blankevoort is jou tot nu toe het meest bijgebleven?
Het aannemen van het project Selectieve Onttrekking in IJmuiden gedurende de coronaperiode zal mij lang bijblijven. Hoe we toen als team geopereerd hebben, blijft speciaal. Maar ook kijk ik met veel plezier terug op de periode van voorbereiding en uitvoering van de bouw van de Westrandweg in Amsterdam.
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden die je zelf hebt doorlopen of die je ziet?
Ik ben van calculator in de regio doorgegroeid naar werkvoorbereider, projectcoördinator en projectleider in de regio. Dit is een goede leerschool geweest. Daarna ben ik begonnen als hoofd werkvoorbereiding bij Integrale Projecten en tot de conclusie gekomen dat dit niet aan mij besteed was. Dan leer je Van Hattum en Blankevoort goed kennen als een betrouwbare werkgever. Ik heb de stap kunnen maken naar de Cost Engineering en dat is een besluit waar ik nog steeds trots op ben.
Hoe zorg jij ervoor dat je een goede werk-privébalans houdt?
Door minimaal één dag in de week thuis te werken om de reistijd te beperken. Gelukkig is dit tegenwoordig geen discussie meer en een welkome afwisseling.
Welke tip zou je meegeven aan aanstormend civieltechnisch talent?
Start in de regio of anders op een kleiner project. Je krijgt dan te maken met meerdere facetten binnen de bouw en niet alleen een specifiek onderdeel. Ik heb de eerste 12 jaar in de regio gewerkt en ben hier opgeklommen. Ik zou dit iedereen aanraden!