Door goed te luisteren en hier en daar wat uitleg te geven, kan je begrip over en weer vergroten.
Een omgevingsmanager aan het woord
Wat herinner jij je nog van jouw eerste dag bij Van Hattum en Blankevoort?
Ik heb eigenlijk geen traditionele ‘eerste’ dag bij VHB meegemaakt. Ik ben het bedrijf ‘ingerold’ doordat ik in projecten met VHB-collega’s samenwerkte en later als inhuur op projecten van VHB meewerkte. Dat vond ik zo goed bij mij passen dat ik graag onderdeel van de club wilde uitmaken. De eerste dag werkelijk in dienst was daarmee vooral een administratieve stap; ik werkte al een tijdje op de projecten.
Wat houdt jouw functie in?
Als omgevingsmanager houd ik me bezig met het raakvlak tussen een project en de omgeving. Dat zit in fysieke aspecten zoals ecologie en archeologie, maar vooral ook in de mensen en organisaties rondom een project.
Het is een beetje cliché, maar geen werkdag is hetzelfde. Projecten zijn gevarieerd en de omgeving bestaat uit alles wat je maar kunt tegenkomen in Nederland. Een werkdag bestaat voor een deel uit overleggen, intern binnen het project, met de opdrachtgever maar ook met een vergunningverlener, belangenbehartiger of omwonende. Soms op de bouwplaats, in de keet of bij mensen thuis. Van keukentafel tot directiekamer. Maar ook rondleidingen, persbezoeken of veiligheidsrondjes horen in de werkweek. Natuurlijk hoort er ook veel mailen, bellen en uren achter de computer bij.
Mijn werk gaat vooral over een duurzame inpassing van een project in zijn omgeving. Met onze projecten zijn wij toch altijd een tijdelijke verstoring in de omgeving, natuurlijk altijd met als doel iets moois nieuws achter te laten. Ik doe mijn best om ook in de tijdelijke situatie goed aan te sluiten bij de omgeving. En dat kan soms op een hele mooie duurzame manier. Zo maakten we bij het project IJboulevard gebruik van groene bouwhekken. Bouwhekken gemaakt van hout, met bloembakken, de productie en het onderhoud werd uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die op deze manier weer werkritme opbouwen.
Wat is er zo leuk aan jouw baan?
Het leukste vind ik wel dat ik bij allerlei mensen en organisaties binnenkom en mag proberen de werelden enigszins op elkaar aan te laten sluiten. Mijn werk is vooral vertalen, vertalen tussen project en omgeving, maar ook binnen het project zit er een verschil tussen binnen en buiten, of tussen opdrachtnemer en opdrachtgever. Door goed te luisteren en hier en daar wat uitleg te geven, kan je begrip over en weer vergroten. Het lukt natuurlijk niet altijd om het goed aan te laten sluiten, maar dan vind ik het wel belangrijk om uit te leggen waarom iets wel of niet kan.
Een project in uitvoering is altijd dynamisch, sommige zaken kan je ver van tevoren aan zien komen en voorbereiden, maar soms is iets op het laatste moment toch anders, op het eigen project, of ergens in de omgeving. Bouwen is buiten, bouwen is fysiek en bouwen is verandering en daarmee gebeurt er altijd wel iets.
Wat vind je gaaf aan Van Hattum en Blankevoort?
Binnen Van Hattum en Blankevoort werken mensen die met aandacht voor kwaliteit aan technische hoogstandjes werken. En het is nog gezellig ook. Er wordt van alles georganiseerd: borrels, kennisdelingen, zomer-barbecues en sportieve activiteiten zowel op projecten als organisatie-breed. Er is altijd genoeg te doen.
Welk project of gebeurtenis bij Van Hattum en Blankevoort is jou tot nu toe het meest bijgebleven?
Wat mij na elk project bij blijft, is de unieke mix van techniek, mensen en omgeving. Elk project is een complexe puzzel waarbij vele factoren leiden tot een uiteindelijke oplossing. Soms is dat het plan vanuit een aanbesteding wat volgens plan wordt uitgevoerd, en soms loopt het om uiteenlopende redenen toch anders.
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden die je zelf hebt doorlopen of die je ziet?
Binnen projecten is er altijd ruimte voor verbreding, verdieping of meer verantwoordelijkheid als je daar aan toe bent.
Hoe zorg jij ervoor dat je een goede werk-privébalans houdt?
Er is maar één iemand die ervoor kan zorgen dat je de grenzen tussen werk en privé bewaakt en dat ben je zelf. Als omgevingsmanager heb je zo nu en dan werkzaamheden buiten ‘reguliere’ werktijden zoals een bewonersavond. Daarnaast schrijf ik niet voor niets dat ik regulier tussen aanhalingstekens zet, want een afspraak aan het begin van de dag met een uitvoerder is vaak op een ander tijdstip dan het begin van de dag voor een afspraak met een bewoner, en dat geldt natuurlijk dan ook voor het eind van de dag.
Als je een keer een avond werkt, begin je de dag erna wat later of ga je de dag erop wat vroeger naar huis. Er is niemand die mij vertelt op welke uren ik moet werken of aanwezig moet zijn, maar het is soms wel handig om het met elkaar af te stemmen natuurlijk.
Welke tip zou je meegeven aan aanstormend civieltechnisch talent?
In Nederland hebben we kwalitatief hoogstaande infrastructuur en weten we bij nieuwbouw en/of renovatie dat altijd nog weer te verbeteren. Tegelijkertijd gaat daar veel denk- en doewerk in zitten om dat zo te houden, met eindeloze mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Dus waar wacht je nog op? Dit geldt trouwens ook voor een niet-techneut zoals ik zelf.