Er heerst een open cultuur waar ruimte is voor ontwikkeling. Alles is mogelijk, maar je staat zelf aan het stuur.
Een senior projectcoördinator aan het woord
Wat herinner jij je nog van jouw eerste dag bij Van Hattum en Blankevoort?
Voordat ik bij Van Hattum en Blankevoort in dienst kwam, heb ik mijn afstudeeropdracht binnen Van Hattum en Blankevoort uitgevoerd. Ik kan de gesprekken met onze afstudeerbegeleider nog goed herinneren. Naast de inhoudelijke gesprekken was er veel aandacht voor het persoonlijke aspect en de samenwerking. Een lolletje op de gang en de gezamenlijke lunch op vrijdag blijven me bij.
Wat houdt jouw functie in?
Als Senior Projectcoördinator werk je intensief samen met de projectleider en bepaal je gezamenlijk de strategie om het project te realiseren. Met een heldere verdeling van taken en verantwoordelijkheden zorg je ervoor dat het project goed verloopt. Je zorgt voor structuur en faciliteert gesprekken binnen de teams zodat er optimaal wordt samengewerkt met oog voor veiligheid en kwaliteit. Door de huidige wet- en regelgeving is het vaak noodzakelijk om stikstof reducerende maatregelen te treffen binnen het bouwproject zodat bouwprojecten vergund kunnen worden. Dit maakt niet alleen grote, maar ook kleine projecten op een andere wijze complex en uitdagend.
Wat is er zo leuk aan jouw baan?
Vandaag de dag zie je dat veel opdrachtgevers ervoor kiezen om een project aan te besteden in een bouwteamverband. Dit betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers de kennis bundelen en gaan samenwerken. Binnen het bouwteam wordt een ontwerp met een realisatiecontract opgesteld, waarna de opdrachtnemer het project mag realiseren. Het geeft me energie om in een vroeg stadium bij een project betrokken te worden omdat je dan veel invloed hebt binnen het hele proces. Op basis van kennis, kunde en vertrouwen werk je samen met collega’s en de opdrachtgever.
Binnen de regio ben je vaak betrokken bij meerdere projecten. De afwisseling tussen de verschillende projecten en projectfasen maakt mijn werk leuk en afwisselend. Geen dag is hetzelfde en ieder project, groot of klein, heeft zijn eigen uitdagingen.
Wat vind je gaaf aan Van Hattum en Blankevoort?
Wat ik mooi vind aan Van Hattum en Blankevoort is dat we de oudste civiele aannemer van Nederland zijn die veel heeft betekend in de Nederlandse geschiedenis op het gebied van complexe weg- en waterbouw. Het is een bedrijf dat zich niet uitbundig profileert, maar ondertussen wel de meest spraakmakende en complexe projecten realiseert. Van Hattum en Blankevoort heeft relatief gezien een overzichtelijke organisatie met een laagdrempelige cultuur en tegelijkertijd onderdeel van het grote concern VolkerWessels. Er heerst een open cultuur waar ruimte is voor ontwikkeling. Alles is mogelijk, maar je staat zelf aan het stuur.
Welk project of gebeurtenis bij Van Hattum en Blankevoort is jou tot nu toe het meest bijgebleven?
Ik ben erg trots op mijn bijdrage aan het project IJboulevard in Amsterdam. Op misschien wel de meest uitdagende locatie van Nederland heeft Van Hattum en Blankevoort een ondergrondse fietsenstalling voor ca. 4000 fietsen gerealiseerd, die tevens functioneert als aanvaarbeveiliging voor Amsterdam CS. Op het dak van de fietsenstalling is een boulevard gerealiseerd van ca. 6000m2. Dit is voor mij waar civiele techniek voor staat: het mooier (en in dit geval groter) maken van Nederland en tegelijkertijd een essentieel onderdeel zijn voor het garanderen van de veiligheid van Amsterdam CS. Met hulp van de juiste mensen om me heen heb ik me op dit project kunnen ontwikkelen tot wie ik nu ben. Daar ben ik trots op.
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden die je zelf hebt doorlopen of die je ziet?
Ongeveer 9 jaar geleden ben ik begonnen bij Van Hattum en Blankevoort als technisch trainee. Binnen dit traineeship heb ik mogen meekijken binnen een aantal afdelingen waarna ik ervoor heb gekozen om mijn loopbaan voort te zetten binnen de werkvoorbereiding. Door de jaren heen heb ik me kunnen ontwikkelen tot Senior Projectcoördinator, waar ik trots op ben. Deze lijn zou ik graag willen doortrekken door in de toekomst de rol van projectleider te gaan vervullen.
Hoe zorg jij ervoor dat je een goede werk-privébalans houdt?
Aan het begin van mijn loopbaan vond ik het lastig om de juiste balans te vinden tussen werk en privé. Je bent en voelt je verantwoordelijk voor jouw rol binnen het project. Op het moment dat je net begint met werken heb je praktisch geen ervaring waardoor alles belangrijk en urgent voelt. Inmiddels heb ik de nodige ervaring opgedaan en heb ik voor moeilijke en/of complexe beslissingen gestaan. Door deze ervaringen leer je om te relativeren en te vertrouwen op je eigen visie, kennis en kunde.
Welke tip zou je meegeven aan aanstormend civieltechnisch talent?
Neem de tijd om te ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent door een traineeship te volgen binnen Van Hattum en Blankevoort. Nadat je een keuze hebt gemaakt voor het vakgebied waarin je jezelf verder wilt ontwikkelen, zou ik adviseren om in gesprek te gaan met personen om je heen die je kunnen helpen bij je ontwikkeling of van wie je wilt leren. Bepaal voor jezelf waar je over 10 jaar zou willen staan en bepaal op basis daarvan welke stappen je door de tijd heen moet nemen om dit te bereiken. Ben gretig en wees niet bang om fouten te maken, hier leer je immers het meeste van. Leg de lat niet te hoog voor jezelf, maar ook zeker niet te laag. Haal eruit wat erin zit!