VolkerWessels staat bekend om de diversiteit aan projecten binnen haar 120 werkmaatschappijen. Een van de fascinerende projecten is de versterking van 15 kilometer regionale waterkeringen langs de Mark, Dintel en Vliet. Michael Pieterse, projectcontroller bij KWS (onderdeel van VolkerWessels), vertelt over zijn rol in dit indrukwekkende project. Zijn verhaal geeft een inkijkje in de veelzijdigheid van werken als projectcontroller binnen VolkerWessels.
Bij VolkerWessels krijg je als projectcontroller de kans om echt het verschil te maken. Michael kan daarover meepraten. Hij werkt aan grootschalige projecten, zoals Mark, Dintel en Vliet, waar dijken worden verhoogd en versterkt. Deze dijken zijn cruciaal voor onze veiligheid en moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Dankzij projecten zoals deze bieden de dijken straks weer jarenlang bescherming tegen hoog water voor het achterliggende gebied.
Michael is inmiddels twee jaar werkzaam bij KWS en vertelt dat zijn taak bij projecten als deze, begint bij het overnemen van de calculatiebegroting zodra de aanbesteding is gewonnen. “Samen met de projectleider en hoofduitvoerder bekijk ik de calculatie. We bepalen of we achter de calculatie staan en maken vervolgens een gedetailleerde werkbegroting voor elk werkpakket”, legt hij uit. Een van de belangrijkste aspecten van zijn rol is het bewaken van de kosten en het in de gaten houden van factoren die invloed kunnen hebben op de planning. “Het is kostenbewaking, maar ook vooraf risico’s en kansen identificeren.”
Als projectcontroller ben je vaak de spil in het web. Michael vertelt dat hij veel schakelt tussen verschillende stakeholders: “Het is belangrijk om een luisterend oor te zijn en kritische vragen te stellen. Bijvoorbeeld in projectmeetings waar we het hebben over risico's en kansen”. Wat het werk voor Michael uitdagend en interessant maakt, is dat je niet alleen met cijfers bezig bent. “Je moet ervoor zorgen dat je goed in het team ligt en mensen jou de juiste informatie komen brengen, maar je moet ook kritisch blijven en moeilijke vragen stellen. Dat vind ik juist het leuke aspect van dit werk.”
Tijdens dit project heeft hij veel geleerd, waaronder het omgaan met het politieke krachtenveld binnen het project. “Soms moet je politiek handelen om de juiste beslissingen door te voeren, ook als je weet dat je gelijk hebt op basis van feiten”, zegt hij. Het mooie van dit project was volgens Michael de samenwerking tussen KWS en Martens en Van Oord. “Binnen het project was de communicatie erg open, wat zorgt voor een fijne samenwerking.”
Wat werken aan grote projecten als deze zo uniek maakt, is dat je echt de impact van je werk kunt zien. Michael: “Op kleinere projecten zit je meer in de boeken, maar op een groot project zoals dit kun je het project daadwerkelijk zien ontwikkelen. Je kunt aspecten oppakken die jij belangrijk vindt en van toegevoegde waarde zijn. Bovendien wordt er in dit project niet alleen gekeken naar financiële resultaten, maar ook naar maatschappelijke impact, zoals de beperking van verkeershinder en het hergebruik van materialen.”
Na het project Mark, Dintel en Vliet kijkt Michael uit naar een nieuw, groot project. Hoewel de exacte invulling nog niet vaststaat, is duidelijk dat VolkerWessels hem opnieuw een uitdagend project zal bieden. Dit laat de diversiteit en doorgroeimogelijkheden zien die je als projectcontroller bij VolkerWessels hebt.