Hoogbouw met houtmodulebouw in Buiksloterham

In de nieuwe stadswijk Buiksloterham in Amsterdam-Noord zijn de heipalen geslagen en is gestart met de bouw van een woontoren van zeven verdiepingen, uitgevoerd in circulaire houtmodulebouw. Alle 22 appartementen, vanaf de eerste tot en met de zevende verdieping, worden gerealiseerd voor verhuur in de vrije sector. De plint daaronder biedt ruimte voor kantoren en commerciële invulling. Finch Buildings en De Groot Vroomshoop zijn ervaren samenwerkingspartners in deze snelle en duurzame manier van bouwen. 

Snel, schoon én circulair bouwen 

De hybride woontoren bestaat uit 30 gekoppelde en gestapelde houten prefab modules rondom een betonnen liftschacht. De houten modules worden in de fabriek al voorzien van installaties en sanitair en daar voorbereid voor transport naar de bouwlocatie. Dat scheelt bouwtijd en opslag op locatie. In dit efficiënte productieproces wordt al een maximale hoeveelheid aan CO2 bespaard ten opzichte van traditionele bouw. De prefab houtmodulebouw reduceert productiefouten en bevordert de bouwsnelheid. Er wordt immers onder geconditioneerde omstandigheden geproduceerd. De modules worden vervolgens op een vrachtwagen getransporteerd naar de bouwlocatie en daar direct geplaatst. Houtmodulebouw is een snelle en schone manier van bouwen en daarnaast volledig circulair. In de houten woontoren van 27 meter hoog wordt 207.944 kg CO2 opgeslagen. Met deze hoeveelheid CO2 zou je 44 keer de wereld rond kunnen rijden met een gemiddelde auto. Het houten gebouw heeft een permanente kwaliteit, maar is volledig adaptief aan een veranderende context. De houten modules zijn demontabel, herbruikbaar, verplaatsbaar en opnieuw te configureren. Het toegepaste CLT (Cross Laminated Timber) behoudt langdurig restwaarde. 

Partnership 

De woontoren in Buiksloterham wordt in samenwerking gerealiseerd. Coltavast is als vastgoedontwikkelaar betrokken en verantwoordelijk voor de exploitatie van de houten appartementen. Finch Buildings ontwikkelde het product en verzorgde het ontwerp. De engineering is opgepakt in co-creatie met De Groot Vroomshoop, die daarnaast ook verantwoordelijk is voor de productie en bouw. ​​​​​​​

Duurzame ambities 

Buiksloterham, gelegen aan de Noordelijke IJ-oever in Amsterdam, transformeert meer en meer van industrieel bedrijventerrein tot circulaire stadswijk. Deze houten woontoren draagt bij aan de duurzame ambities voor de wijk waarin wonen en werken samengaan en waar er ruimte is voor groen en maatschappelijke voorzieningen. De verwachte oplevering van het zeven verdiepingen tellende houten woongebouw is in het vierde kwartaal van 2021. De gebiedsontwikkeling in Buiksloterham tot meest circulaire wijk van Amsterdam loopt tot ongeveer 2030.

Eerdere Finch-woongebouwen zijn gerealiseerd in Leiden, Alkmaar en Monnickendam.



Volg ons op